Renate Rijgersberg

Hallo..!

Ik ben Renate Rijgersberg. Geboren in Alkmaar in 1975 maar getogen in Schagen. Als kind ben ik begonnen met blokfluitles aan de Schager Muziekschool. Daarna heb ik 5 jaar les gehad in het leren bespelen van de (bes)klarinet.

In 1997 ben ik begonnen met het leren bespelen van de viool bij Nico Snel aan diezelfde Muziekschool. Een tune van een school-tv programma uit mijn kindertijd bracht mij ertoe hiermee te beginnen! Deze tune werd door de hoofdpersoon uit dat programma gespeeld, waardoor ik de link kon leggen tussen die prachtige muziek en de viool.

Mijn leraar vroeg mij in 2010 of ik interesse had om in een folkband te spelen. Eind maart 2010 ben ik gaan kijken bij een repetitie van An Foy. Ik was direct enthousiast over de muziek en de sfeer. Gelukkig mocht ik mee met 'de reis'.

In deze band spelen is voor mij muziek maken op een hele nieuwe manier: los van de vaste lijnen van bladmuziek leren improviseren en spelen 'op gevoel'. Inmiddels ben ik aardig op weg, maar de bestemming is (gelukkig) nog lang niet bereikt.

Mijn enige bandervaring voor An Foy was een kort samenspelen met de band 'BEATrix' in 1999. Deze band van vier man had een repertoire van eigen Nederlandstalige nummers. Zij waren destijds op zoek naar een nieuw geluid en wilde vrijblijvend experimenteren met andere instrumenten. Met deze band heb ik een aantal keer opgetreden.

Verder speel ik sinds het najaar van 2006 bij het Schager Zeemanskoor 'Onder Zeil'. Een buurman had mij -door het zomerse open raam- Ierse tunes horen spelen, en vroeg of ik interesse had om dit koor muzikaal te begeleiden. Dit samenspelen met het koor en de accordeonisten was voor mij even wennen, maar bleek uiteindelijk bijzonder gezellig en leerzaam! Naast de viool speel ik bij dit koor ook op een `low whistle`. Het betoverende geluid van deze fluit hoorde ik voor het eerst op een cd die mijn vriend had meegebracht van een muziekfestival (Folkwoods). Dat instrument wilde ik ook gaan bespelen! Dus in het najaar van 2008 kreeg ik het voor mijn verjaardag!

Via An Foy ben ik in contact gekomen met (voor mij) nieuwe, mooie folkmuziek. Met deze band heb ik het gevoel dat ik mij muzikaal verder kan ontplooien. Ik wil mij ook verder bekwamen in de instrumenten die ik bespeel. Ik hoop en verwacht dat wij de 'spirit' van deze mooie folkmuziek aan ons publiek kunnen overbrengen.